een klasse apart in verzekerde kwaliteit

Zelfstandig en flexibel pensioen opbouwen

Pensioen blijft een lastig onderwerp voor zelfstandigen. Iedereen weet dat het verstandig is om tijdig te starten met pensioenopbouw. Maar ja, die kosten. En wie weet gaat het uiteindelijk wel zo goed met het bedrijf, dat met de verkoop ervan een zonnig pensioen te regelen is.

Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n vier op de tien zzp’ers niets apart zetten voor het pensioen. Veel ondernemers durven het niet aan een vast bedrag per maand te reserveren, uit angst dat hun maandelijkse lasten dan te hoog worden. Een vaste inleg voor pensioenopbouw is mooi vanuit het oogpunt van continuïteit. Maar uw pensioeninkomsten zijn niet alleen afhankelijk van een inleg in een pensioenverzekering. Als het gaat om vermogensopbouw heeft u als zzp’er juist baat bij flexibiliteit. Meerdere oplossingen naast elkaar, waarbij u uw eigen keuzes kunt maken en niet in de problemen komt als het een poosje wat minder goed gaat.

Het is een oplossing om uw hypotheek versneld af te lossen. Dan kunt u het ene jaar wat meer aflossen dan het andere of een jaar overslaan als het financieel niet uitkomt. Ook inleggen op een spaarrekening is heel flexibel. U kunt sparen zoveel en wanneer u wilt en ook geld opnemen als het economisch tegenzit. Als u wilt doorwerken na uw AOW-leeftijd is ook dat een flexibele optie. U hoeft misschien niet meer fulltime aan de slag, maar kunt wat gas terugnemen. Maar een financiële reserve op latere leeftijd blijft belangrijk. U kunt dan kunt stoppen met werken zodra u wilt en toch dezelfde levensstandaard aanhouden.

Omdat u op verschillende manieren voor uw toekomstige inkomen kunt zorgen, is het goed om deskundig en onafhankelijk advies in te winnen over de methode die voor u de beste is. Neem daarom contact op met ons kantoor. Wij bespreken uw pensioenwensen, leggen u verschillende oplossingen voor, informeren u over de (fiscale) voor- en nadelen en zoeken de financiële producten waar u het beste mee uit bent.