een klasse apart in verzekerde kwaliteit

Uw hypotheek in 2017

Elk jaar verandert er wel weer iets aan de hypotheekregels. Voor 2017 wordt de aftrek weer iets beperkt, vermindert de leenruimte, maar zijn er ook maatregelen die de financiŽle ruimte juist iets oprekken. Een overzicht van hypotheekjaar 2017.

Maximale hypotheek en aftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek daalt in 2017 weer een stukje, van 50,5 naar 50 procent. Dat merken alleen de mensen die in de hoogste belastingschijf vallen (vanaf 67.072 euro in 2017). Het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen daalt volgend jaar naar 101 procent van de waarde van de woning (de zogeheten loan-to-value). U kunt dus maar een klein gedeelte van de kosten koper via de hypotheek financieren. De rest moet u met eigen geld kunnen betalen. In 2018 is de loan-to-value (ltv) 100 procent. 

In 2017 mag het inkomen van de partner voor 60 procent meetellen bij de hypotheekaanvraag. In 2016 was dat nog voor 50 procent. Dat betekent dat officiële partners volgend jaar samen een hoger hypotheekbedrag kunnen lenen (nog wel binnen de 101 procent ltv) dan). 

Verruimde schenkingsvrijstelling

Per 1 januari 2017 is het weer mogelijk om eenmalig belastingvrij een schenking van 100.000 euro te doen als dat geld besteed wordt aan de eigen woning of aan de aflossing van hypotheek- of restschuld. Normaal is die eenmalige schenkingsvrijstelling voorbehouden aan ouders, maar nu mag iedereen iemand van tussen de 18 en 40 jaar zo’n bedrag schenken voor de woning. Bovendien mag de schenking over 3 jaar gespreid worden. De leeftijdsgrens geldt in dat geval voor het laatste jaar van de schenking, de ontvanger moet dan jonger zijn dan 40 jaar.

Nationale Hypotheek Garantie

Verder verandert de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die wordt met ingang van 2017 berekend door de gemiddelde koopsom te vermenigvuldigen met de geldende ltv. De gemiddelde koopsom is voor volgend jaar vastgesteld op 245.000 euro en bij een ltv van 101 procent komt dat dus uit op een maximale hypotheek van 247.450 euro om in aanmerking te komen voor NHG. Als u een deel van uw hypotheekbedrag gebruikt voor energiebesparende voorzieningen, dan is er meer ruimte voor een NHG-hypotheek. Dan is de kostengrens 259.700 euro op voorwaarde dat u minimaal dat extra bedrag besteedt aan energiebesparende voorzieningen. 

Dit zijn in het kort een aantal ontwikkelingen op de hypotheekgebied in 2017. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn op de woningmarkt? Wij geven u graag een deskundig advies. Neem daarvoor contact met ons op.