een klasse apart in verzekerde kwaliteit

Hypotheek oversluiten: kan het en levert het u wat op?

De hypotheekrente staat nog steeds laag, maar begint wel te stijgen. Als uw hypotheek vaststaat op een hoger percentage, is het logisch dat u zich afvraagt of het zin heeft om uw hypotheek nu over te sluiten?

Als u uw hypotheek ruim voor het einde van de rentevastperiode wilt oversluiten, moet u rekening houden met de volgende kosten:

• Boeterente, dit is het bedrag aan rente-inkomsten, dat uw hypotheekverstrekker misloopt en dat moet u in één keer betalen.
• Afsluitprovisie, bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
• Taxatie- en notaris kosten, als u uw hypotheek wilt onderbrengen bij een andere aanbieder.
Bij elkaar opgeteld kunnen de totale kosten hoog uitvallen. Wel zijn al deze kosten aftrekbaar, dus dat scheelt in de inkomstenbelasting die u betaalt.

De grote vraag is of u de kosten die u maakt door over te stappen weer terugverdient. Dat moet zorgvuldig worden uitgerekend. Wij doen dat graag voor u. In de berekening nemen we ook mee dat uw belastingvoordeel met een lagere rente kleiner wordt, omdat u dan minder hypotheekrente kunt af trekken. En we kijken samen met u hoe groot het voordeel over de gehele looptijd kan zijn. Want als u nu oversluit kunt u nog heel lang profiteren van een lage rente.

Wilt u weten of overstappen naar een lagere rente op dit moment voor u gunstig is? Neem dan contact met ons op voor berekeningen en een deskundig en onafhankelijk advies.